Hvordan bruke databasene?
Help in English
Innhold: Oppstart Søk Utskrift Programvare Spesielle tegn
Avansert søk Sortering Kjente problemer Melding av feil

Oppstart: Kildene benytter en database som overføres til PCen og som tillater søk på fornavn, farsnavn etc.  Det kan ta fra 20 sek til 2 min  fra du klikker på lenka til dataene er overført. Databasen er klar til bruk når søkefeltene (f.eks. Fornavn:) vises i øvre del av skjermen.

Søk i kilden gjøres ved å fylle inn søkeord i et eller flere søkefelt og så trykke på "Søk"-knappen.. Søkeordet "ol" i søkefeltet for fornavn vil finne alle personer med fornavn som inneholder "ol", f.eks. Ole, Oline, Karoline og Tollef. Noen opplysninger om personer som er funnet vises i en eller flere tabeller i nederste del av skjermen. Hvis ingen personer passer med søkeord vise teksten *** No records found ***. Du må så velge ut en person og klikke på tallet i venstre kolonne for å vise all informasjon om personen.

Utskrift: For å skrive ut en tabell må du klikke et vilkårlig sted i tabellen før du trykker på "Skriv ut" knappen.

Krav til programvare: For å kunne bruke databasene kreves Internet Explorer versjon 4  eller Netscape Navigator versjon 3 - eller nyere versjoner. (Andre tilsvarende program må støtte Java 1.0.2 og JavaScript 1.1 eller senere.)

Spesielle tegn i data: Ved oppstart av en database oppgis det noen ganger i nedre del av skjermen at standard 4G er fulgt ved avskrift av kirkebøker. Doble spørsmålstegn (??) markerer da usikre opplysninger og doble utropstegn (!!) markerer at data mangler i kilden eller at data i kilden åpenbart må være feil. Overstrøkne opplysninger er markert med prosenttegn (%) foran og bak. Alternative tolkninger av teksten markeres med alfa-krøll (@) foran og bak alternativ, f.eks. Anders @ Andreas @. (jfr 4.2 i 4G). Motstridende opplysninger markeres med (!!) i aktuelle felt, og evt. en kommentar i kommentarfeltet. I kommentar/merknad-felt er merknader i kilden prefixet med K:, avskriverens kommentarer med E: og latinske datoer med D: (jfr 3.8 i 4G). Også andre kilder enn kirkebøker kan ha benyttet disse spesielle tegnene.

Avansert søk:  Hvis du f.eks. søker på et fornavn som er mye brukt (Ole) vil tabellene med personer som passer bli ganske stor. For å redusere antallet personer som finnes kan du fylle ut søkeord i flere søkefelt, f.eks. både fornavn og farsnavn - kun personer der begge søkefelt passer vil bli funnet.  Hvis du ønsker å søke i kolonner i tabellene som ikke har et eget søkefelt, kan du som regel fylle inn søkeordet i søkefeltet som er kalt "Alle kolonner:". Hvis du trykker på Søk-knappen uten å fylle inn noen søkeord vises alle personer i databasen.

Sortering av tabeller: Tabellene som viser personer som er funnet kan sorteres etter verdiene i en kolonne. Klikk på kolonnens navn for å sortere.

Kjente problemer:

Feilmelding: Send oss en e-post melding ved å klikke her. Andre kommentarer henvises til gjesteboka. Ved feil vil vi gjerne vite hvilken link du trykket på, dvs hvilken database/kilde som det er problemer med, og hvordan problemet arter seg.